Demonstrasjonstog for et sammensveiset Norden
Kl.10:56 mandag 13. mai rullet Demonstrasjonstoget ut fra spor 19 på Oslo S med kurs for Østfoldbyene og Europa. Om bord var over 40 politikere og fageksperter invitert til debatt. Temaet hva hvorvidt det er akseptabelt at InterCity utbyggingen til Halden stykkes opp i mindre delprosjekter med usikker ferdigstillelsesdato og hva som skal til for å få på plass den grensekryssende jernbanestrekningen som mangler mellom Halden og Trollhättan.
Programmet startet med appeller og debatt på Oslo S. Stian Berger Røsland, Byrådsleder Oslo, Ole Haabeth Fylkesordfører i Østfold fylkeskommune og Anette Solli, leder for hovedutvalget for samferdsel i Akershus var vertskap for konferansen og åpnet det hele. Alle tre sitter i den politiske styringsgruppen for Den skandinaviske 8-millionersbyen.
Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV), Stortingsrepresentantene Nikolai Astrup (H) og Anders Ygeman, (S) Ordförande i Trafikutskottet, Riksdagen deltok deretter i debatten ledet av Silje Lundberg, leder Natur og Ungdom. Deretter gikk 167 konferansedeltagere om bord på Demonstrasjonstoget hvor debatten fortsatte. Først ut var transportkomiteen på Stortinget ved Ingjerd Schou (H), Bård Hoksrud (FRP), Hallgeir H. Langeland (SV),Gorm Kjernli, (AP). Ola Elvestuen (V), Byråd for miljø og samferdsel representerte 8-millionersbyen.
Deretter fulgte:
- René Rafshol (H), ordfører i Råde
- Sverre Høven, kommersiell Direktør i Flytoget
- Johan Lindblad, seniorrådgiver i Nordisk råd
- Anne Haabeth Rygg, fagdirektør for offentlige tjenester og samferdsel i Forbrukerrådet
- Jon-Ivar Nygård (AP), Ordfører i Fredrikstad
- Andreas Heym, Director International Development, Arep.
- Silje Lundberg, leder Natur og Ungdom
- Lars Haltbrekken, leder Naturvernforbundet
- Marit K. Vea, politisk rådgiver Framtiden i våre hender
- Sindre Martinsen-Evje (AP), ordfører i Sarpsborg
- Thor Edquist (H), ordfører i Halden
- Olemic Thommessen, leder Foreningen Norden
- Knut H. H. Johansen, CEO eSmart Systems
- Loa Brynjulfsdottir, Generalsekretær Nordens Fackliga Samorganisation
- Erling Sæther, NHO Logistikk og Transport
- Bjarne Wist, Direktør Cargonet AS
- Elias Wästberg, Leder Gøteborg Havn
- Ronny Nordmark, Norgessjef A/S J. Lauritzens Eftf.
- Anne Siri Haugen, prosjektleder for InterCity-triangelet, Jernbaneverket
- Jan Andréasson, Generalkonsul och ordförande i Norsk - Svenska Handelskammaren, Göteborg
- Bernt Sverre Mehammer, leder COWI Samfunnsøkonomi
- Signe Horn, Direktør for strategi og samfunnskontakt i ROM Eiendom
- Terje Andersen, markedsansvarlig for Østfoldbanen i NSB
- Benjamin Myklebust, teknologisk rådgiver for transport i ZERO
- Kristin Skogen Lund, adm. direktør NHO
- Anders Folkestad, leder UNIO
- Sigrun Elisabeth Vågeng, adm. direktør KS
- Espen Stedje, generalsekretær, Foreningen Norden
- Floire Nathanael Daub, prosjektleder for 8-millionersbyen
På stasjonene Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden sto ordførerne klare og holdt appeller for konferansedeltagerne og interesserte innbyggere.
Formålet med konferansen var å:
- Demonstrere mot treghet og manglende helhetsperspektiv i nordisk samferdselspolitikk
- Vise at Halden er første stasjon på veien til en fremtidig lyntogforbindelse mellom tre av Europas raskest voksende byer; Oslo, Gøteborg og København.
- Gjøre politikere og befolkningen generelt oppmerksomme på at forslaget til Nasjonal transportplan ikke løser det som er en av Norges største miljøutfordringer, tungtransporten.
- Legge grunnlaget for en politisk beslutning i Stortinget 18. juni om å få ferdig nytt dobbeltspor til Halden innen 2025.
- Sikre at norsk myndigheter tar initiativ til norsk-svensk plansamarbeid om grensekryssende jernbaneutbygging.
Bak Demonstrasjonstoget stod Oslo kommune, Akershus fylkeskommune, Østfold fylkeskommune og Foreningen Norden.
Her er noen av nyhetsoppslagene som fulgte:
Last ned bilder fra Demonstrasjonstoget (zip, 77 MB)
Alle foto: Nyebilder











Østfoldbanen ble vedtatt i 1873. Den sto ferdig allerede fem og et halvt år senere. 140 år etter skal det ta ti år fra vedtak fattes til dobbeltsporet er ferdig utbygd, og da bare fram til Seut på nordsiden av Fredrikstad. Er det slik at vi må finne frem hakke, spade, hest og trillebår igjen for å øke utbyggingstakten.
- Ordfører i Halden, Thor Edquist
Når regjeringen i Nasjonal Transportplan setter av 168 milliarder til jernbane, er det oppsiktsvekkende at det nye dobbeltsporet ikke skal rekke til Sverige og resten av Europas jernbanenett.
Jernbaneutbyggingen bør sees i et større perspektiv.
Rammen for dagens konferanse er 8-millionersbyen, et skandinavisk samarbeid mellom 14 byer og regioner på strekningen mellom Oslo, Gøteborg og København.
Prosjektet viser at grensekryssende infrastruktur er en katalysator for samarbeid mellom byregionene, som igjen gir større vekst og utvikling i hele området.
Ved å fullføre dobbeltsporet over riksgrensen, kan vi skape en felles, integrert arbeids- og markedsregion som kan konkurrere med de beste i verden.
Ved å fullføre dobbeltsporet over riksgrensen, kan vi gi hele Norge en grønn transportåre til Europa.
I stedet for begrense InterCity-satsingen til en regionalmetro for Østlandet, bør den inkludere dobbeltspor hele veien til Halden som et første steg på veien til kontinentet.
- Stian Berger Røsland, Byrådsleder Oslo
Det er viktig at det settes søkelys på full intercity-utbygging, og at man også tenker videre. Halden er siste stopp i Norge, men banen går videre over grensen og nedover til kontinentet. Derfor er det avgjørende at vi nå får en forpliktende avtale med svenske myndigheter om strekningen Halden – Öxnered.
- Fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth
Det handler om oppfølging av klimaforliket – mer kollektivtrafikk og mer gods på bane må til. 2300 lastebiler passerer Svinesund daglig fordi jernbanen mellom Norge og Sverige ikke kan levere den forutsigbarhet og kapasitet som kreves.
- Anette Solli, leder hovedutvalg for samferdsel, Akershus